Каталог сайтове директории Мармалад
Каталожен портал за добавяне на сайтове и статии
Каталог   Добави връзка   Добави статия   Администрация   Карта  
 

Европа ще започне проверка на България за таксата за достъп за ВЕИ централите

Европейската комисия започва проверка на таксата за зелена енергия

Европейската комисия (ЕК) е започнала проверка срещу България заради въведената в средата на септември от енергийния регулатор такса за достъп, която производителите на възобновяема енергия трябва да плащат. Това съобщи председателят на Българска ветроенергийна асоциация Себастиан Ньотликс по време на кръгла маса за проблемите и предизвикателствата пред производството на електрическа енергия от ВЕИ. На нея присъстваха както представители от самия сектор, така и редица посланици и представители на банковия сектор.

Проверката на ЕК е започнала във връзка с жалбите, подадени от асоциациите в сектора заради въведената такса, с която се отнемат между 1 и 40% от приходите на зелените централи. Срещу решението на регулатора беше заведено и дело във Върховния административен съд. Малко по-късно министърът на икономиката и енергетиката Делян Добрев коментира, че няма информация за започнатата проверка, но щели да обяснят на комисията причините за въвеждането на въпросната такса. Самият Добрев и председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев обаче явно нямат желание да поддържат диалог с ВЕИ индустрията, тъй като не присъстваха на кръглата маса, въпреки че бяха поканени.

Представители на ВЕИ сектора организираха кръгла маса за проблемите пред ВЕИ сектора

По време на дискусиите обаче липсата на диалог с институциите беше изтъкната като един от основните проблеми пред инвеститорите в страната.

Ефектите от такса достъп

Себастиан Ньотликс представи данни, според които с въвеждането на такса достъп изплащането на един проект за възобновяема енергия с мощност до 200 киловата вече ще става за период от 21-25 години. При по-големите проекти над 5 мегавата тези срокове са 23-30 години. Подобна възвращаемост обаче не отговаря на договорените условия с банките и изправя тези проекти пред фалит. Пенко Пенков от Solarvision също представи изчисления, според които дефицитът за зелена енергия в системата за периода от юли 2012 - юли 2013 г. ще е 200 млн. лв., а с парите от такса достъп ще бъде събрана малко над тази сума. Това обаче не означава, че този недостиг ще бъде покрит, тъй като дефицитът се образува в снабдителните дружества, а такса достъп се събира от електроразпределителните дружества. Макар и под обща шапка обаче тези дружества не могат да прехвърлят своите разходи и приходи, тъй като това би било кръстосано субсидиране между тях.

Според Пенков причината за образувания дефицит явно се дължи на сгрешената методиката на ДКЕВР за изчисляване на цените и надбавките. Освен при зелената надбавка обаче изчисленията му показаха, че дефицит от 300 млн. лв. ще има и при надбавката за високоефективно комбинирано производство. Това означава, че надбавката, която всички потребители плащат за тази енергия, няма да е достатъчна, за да се плати цялото произведено количество електроенергия от топлофикациите. Докато при зелената енергия обаче се прави опит дефицитът да бъде покрит с такса достъп, при когенерациите това може да стане единствено чрез увеличение на надбавката, което ще доведе до поскъпване на електроенергията за потребителите.

Ефектът за бизнес средата

"Ние не искаме да се бъркаме в разговора за цените на електроенергията, но искаме предвидимост, за да можем да си вършим работата", коментира главният изпълнителен директор на Уникредит Булбанк Левон Хампарцумян. По думите му капиталите в България са малко и в добри години те могат да осигурят икономически ръст от 1-2%. "Ако искаме по-голям растеж, чуждите капитали трябва да дойдат в България, а те биха имали интерес само ако ще спечелят", допълни той.

Посланиците, които присъстваха на кръглата маса, също изказаха загриженост за непредсказуемата бизнес среда, която се създава в България. Посланикът на Южна Корея Чън Би - Хо посочи, че се надява правителството да вземе решение, което не дискриминира ВЕИ сектора.Коментари:
01-11-2012: Регулатор

Ми кой ще дойде да инвестира в България... никой, ама никой. Ние сме едни такива големи идиоти, че целият свят ни познава ве4е отдавна. Африканците които ние наричаме чернилки всячески се стремят да извикат инвеститори сами и само да влезнат свежи пари в държавата, а ние направо ги гоним. Защо не си признаят, че искат да фалират НЕК и да го купят за жълти стотинки пак тези копелета на старите комунисти агентите на бившата държавна сигурност които пробраха милиардите долари по време на прехода.


Добави коментар:

Име:

E-Mail:

Коментар:

Вашата оценка:

Въведете символите които виждате на картинката:
каталог сайтове
Информация
Източник:
http://www.capital.bg
Автор: ВЕИ сектор
Категории:
Бързи връзки: Форум, Медии
Модераторска оценка: 5
Оценка от потребители: 10.0 (оценен от: 1)
Препратки към сайта:1163
Препратки от сайта: 0 
каталог на сайтове и статии