Каталог сайтове директории Мармалад
Каталожен портал за добавяне на сайтове и статии
Каталог   Добави връзка   Добави статия   Администрация   Карта  
 

Нашите моряци е трябвало да получат 180 000 евро за трафика на кокаина

Моряците от "Св. Николай" трябвало да получат €180 хил.

 

Новини български моряци кокаин

В постановлението за привличане на Иван Станчев - капитана на задържания в Испания с кокаин кораб с български моряци, с което БТА разполага, пише, че само за ден той е имал две срещи в Мадрид, на които според разследването е било уговаряно транспортирането на близо трите тона кокаин.
Испанските разследващи са описали срещи на Станчев с Хайро Салвера. Първо двамата се видели на 14 юли около 14 ч. на терасата на бар, който бил на мадридската улица "Хуан Еспаньол". Следващата уговорка била същия ден, но в 20 ч., в друго заведение - на ул. "Ордиция". Там бил вече и друг човек от групата - Луиз Велес.Финалната среща, на която били уговорени и последните детайли, била в бар "Галисия" в нощта на 2 срещу 3 август. Испанското разследване твърди, че българите трябвало да получат 180 000 евро, за да станат част от схемата за преноса на наркотика.
В документите подробно е описано как корабът, който преди време се наричал "Бургас 3", се намирал съвсем близо до бреговете на Кабо Верде, а системата му за идентификация била изключена. Така плавателният съд не излъчвал сигнал за местоположението си.
"Св. Николай" ту спирал, ту тръгвал, посочват разследващите. Според постановлението при ареста
един от членовете на екипажа - Красимир Йорданов, дори оказал съпротива
В документа пише, че в каютата на капитана била намерена написана на ръка бележка с няколко детайла - географски координати, "ОС КАСТРОС", под него имало на английски написано "бяло/синьо" и посочен канал за комуникация 62 72.
Това според разследващите вероятно е плавателният съд, който щял да поеме товара от "Св. Николай", координатите му и каналът за комуникация.
Ивелина Атанасова, близка на капитана, коментира пред БТА, че единствената връзка на роднините с моряците била само по телефона и с много кратки писма.
По думите й пътуване до Испания все още не е обмисляно, тъй като от една страна не е ясно дали ще им бъде позволено свиждане, а от друга са нужни средства за пътуване до там.
Атанасова казва, че на задържаните моряци трудно бил осигуряван превод от испански, а и комуникацията със служебните им адвокати била затруднена.
Посолството ни в Мадрид ще изпрати нота до испанските власти с искане да бъдат спазени всички права на задържаните български моряци, произтичащи от Конвенцията за защита на правата на човека и основните свободи, съобщиха от Министерството на външните работи вчера вечерта.
С нотата българското посолство ще поиска предоставяне на задържаните на писмен превод на обвинителния акт, както и ще повтори молбата за среща на консула с тях.
Консулът на България в испанската столица посети в затвора българските моряци вече два пъти и преди един месец е отправено ново искане за посещение, за което все още не е получено разрешение, припомнят от министерството.
До този момент никой от задържаните не се е обръщал към посолството за помощ или превод
От самото начало испанските власти са назначили трима служебни адвокати и преводач на задържаните.
Адвокатите са решили засега да не внасят възражения срещу обвинителните актове, чието съдържание е било преведено устно на задържаните.
МВнР и посолството в Мадрид оказват пълно съдействие в рамките на своите компетенции на задържаните и техните близки.
Испанските власти не са предоставяли на посолството обвинителния акт или каквито и да било документи или информация, свързани с разследването, а и нямат задължение да го правят, доколкото посолството не е страна по делото, отбелязват от министерството.
Екип от български разследващи е пътувал специално до испанската столица
по делото със задържаните в Испания членове на екипажа на българския кораб "Св. Николай", предаде БТА, като се позова на магистрати.
Освен наблюдаващият прокурор по делото в България, там са били и наши следователи и служители от ГДБОП.
Българските разследващи нямат правна възможност да разпитат задържаните моряци, а само са присъствали на разпита им там.
Корабът "Св. Николай" беше задържан край град Кадис в средата на август, а екипажът - арестуван. На борда на плавателния съд са били намерени близо 3 т кокаинКоментари:
20-11-2012: Илия

Как ли са си потривали ръцете :) Капитана какво ли си е мислил ...Ся като взема таз пачка и дим да ме нямя :)... на остров Ровтаз


Добави коментар:

Име:

E-Mail:

Коментар:

Вашата оценка:

Въведете символите които виждате на картинката:
каталог сайтове
Информация
Източник:
http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=5302451
Автор: АбВ.Бг
Категории:
Бързи връзки: Медии
Сайтове: Официален
Модераторска оценка: 10
Оценка от потребители: 10.0 (оценен от: 1)
Препратки към сайта:1158
Препратки от сайта: 0 
каталог на сайтове и статии