Каталог сайтове директории Мармалад
Каталожен портал за добавяне на сайтове и статии
Каталог   Добави връзка   Добави статия   Администрация   Карта  
 

Производители на зелен ток: България ще плаща над 2 млрд. евро санкция

Зелените централи: Българинът ще плаща над 2 млрд. евро санкции заради грешни сметки

Производители на зелена енергия: Българинът ще плаща над 2 млрд. евро санкции заради грешни сметки

 

София /КРОСС/ Заради грешни регулации гражданите може да платят над 4 милиарда лева европейски санкции. Това заяви Никола Николов от Българската фотоволтаична асоциация в отговор на въпрос дали Европейският съюз наблюдава безучастно регулаторните проблеми у нас във връзка с ВЕИ и наложените такси за достъп до електрическата мрежа. Николов и Пенко Пенков, производители на електрическа енергия от фотоволтаични централи и членове на Българската фотоволтаична асоциация, бяха гости в „Шоуто на Слави".
Пенков обърна внимание на таксата за достъп за ВЕИ централи, чрез която необосновано се отнемат значителни средства от производителите на екологична енергия и се субсидират трите ЕРП и оператора на електропреносната мрежа ЕСО. Николов обясни, че не става въпрос за данък. „Ако това беше данък, събираните средства щяха да отиват в бюджета на държавата. Тук говорим за директна кражба на 40% от прихода ни и го предоставя на мрежовите оператори". Двамата гости обясниха, че цената е незаконна, но в енергийната система има липси, а производителите от фотоволтаични модули и други ВЕИ са обвинени неправомерно, че предизвикват огромни разходи за мрежата.
Участниците обясниха, че цената за достъп е определена при нарушение на нормативните разпоредби, а в момента управляващите се опитват да узаконят действията на регулатора чрез приемане на изменения в законодателството, обсъждани в Парламента. Пенков обясни, че през последните две години повече от половината чуждестранни инвестиции в България са свързани с фотоволтаика и ВЕИ. Непоследователните регулаторни действия на управляващите ще отблъснат тези инвеститори, а международната общност не стои безучастно - 15 посланика изпратиха писмо до премиера с искане за поправяне на нередностите с цената за достъп до мрежа за ВЕИ. За съжаление, до момента адекватна реакция от страна на управляващите липсва, каза Пенков.
Всичко, което в последните месеци се случи в сектора на възобновяемата енергетика, се обжалва от производителите пред местни съдилища и европейските институции. От три дни насам Европейската комисия е открила разследване на България във връзка с незаконна държавна помощ, предоставяна на трите ЕРП и ЕСО чрез цената за достъп. Ако Европейският съюз ни наложи санкция, тя може да надхвърли 4 милиарда лева и логично да се поеме от българските граждани, обясни Николов.Коментари:

Нама коментари

Добави коментар:

Име:

E-Mail:

Коментар:

Вашата оценка:

Въведете символите които виждате на картинката:
каталог сайтове
Информация
Източник:
http://www.cross.bg/1338571
Автор: Автор
Категории:
Бързи връзки: Форум, Портал, Медии
Сайтове: Официален
Модераторска оценка: 10
Оценка от потребители: 9.0 (оценен от: 1)
Препратки към сайта:1553
Препратки от сайта: 0 
каталог на сайтове и статии