Каталог сайтове директории Мармалад
Каталожен портал за добавяне на сайтове и статии
Каталог   Добави връзка   Добави статия   Администрация   Карта  
 

Такса достъп за зелените централи незаконна

фотоволтаични централи такса достъп


Решението на енергийния регулатор, което само преди шест месеца накара стотици производители на възобновяема енергия да излязат на протести пред сградата на ДКЕВР беше отменено от Върховния административен съд на първа инстанция.

През септември миналата година ДКЕВР въведе временна цена за достъп до електропреносната мрежа за производителите на зелена енергия, с което се отнема между 2 и 40% от техния доход. Официалната цел на таксата беше да покрие разходите, които ВЕИ предизвикват на енергийната система. За всички обаче беше ясно, че приходите трябва да покрият липсващите средства за плащането на преференциалните тарифи за електоренергия на зелените проекти. Освен няколкото фирми, които заведоха дела във ВАС, асоциациите в сектора сезираха и Европейската комисия, която също започна разследване по случая, а малко по-късно обяви, че ще разгледа жалбите по същество.

Оправдано недоволство

Още с въвеждането на така наречената такса достъп през септември беше ясно, че тя най-вероятно ще падне в съда. Причина за това е, че с решението си регулаторът нарушава законите поне в няколко направления. Един от основните проблеми стоящ зад такса достъп е, че тя беше въведена само за производителите на възобновяема енергия, което я прави дискриминационна. Освен това новата такса не беше обвързана с реалните разходи за предоставянето на услугата, което също е в противоречие със закона. Реално размерът на цената за достъп беше определена в зависимост от датата на въвеждане в експлоатация на централите като по този начин производителите трябваше да плащат за едно и също нещо различна цена.

Мотивите на съда

Според решението на ВАС, за въвеждането на временна цена за достъп липсват мотиви и конкретни фактически основания, което е в нарушение на Административнопроцесуален кодекс (АПК). Освен това електроразпределителните дружества и системният оператор не са представили документи и доказателства за образуването на цена за достъп, а от ДКЕВР не са изискали тази информация. Съдът отчита и факта, че регулаторът посочва като един от мотивите за въвеждане на въпросната цена разходите, които ВЕИ централите предизвикват за управление на електроенергийната система. Бившият председател на комисията Ангел Семерджиев също многократно е изтъквал, че именно това е основната причина за нейното въвеждане. Досега обаче официални данни за това колко всъщност са тези разходи липсва, което е отчетено от съда като съществен пропуск. Също така липсват и данни как точно са изчислени цените за достъп спрямо преференциалната цена, която ВЕИ производителите получават. Според съда липсват основания и за това, че регулаторът е определил различните цени спрямо датата на въвеждане в експлоатация на централите.

Нарушена процедура

Съдът вижда нарушение и в това, че ДКЕВР напълно е нарушила процедурата за определяне на нови цени, тъй като те не са били подложени на обществено обсъждане. Липсва и обява в средствата за масова информация както изискват наредбите.

Според съда ДКЕВР не е спазила и изискването на Закона за енергетиката да определя недискриминационни цени и да не допуска нарушаване на конкуренцията.

Прочете последните новини от днес 18.06.2013  таксата паднаКоментари:

Нама коментари

Добави коментар:

Име:

E-Mail:

Коментар:

Вашата оценка:

Въведете символите които виждате на картинката:
каталог сайтове
Информация
Източник:
http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/
Автор: Мароff
Категории:
Бързи връзки: Портал, Медии
Сайтове: Официален
Модераторска оценка: 10
Оценка от потребители: Не
Препратки към сайта:1346
Препратки от сайта: 0 
каталог на сайтове и статии