Каталог сайтове директории Мармалад
Каталожен портал за добавяне на сайтове и статии
Каталог   Добави връзка   Добави статия   Администрация   Карта  
 

Съвременното екологично строителство

Факт е, че строителството е един от най-големите замърсители  и виновници за промяната на климата, защото построените сгради са консуматори на почти половината от световната енергия и материали. Изчерпването на природните ресурси, което глобално заплашва човечеството и живота на планетата ни и токсичността на използваните строителни материали, налагат едно ново мислене. Необходимо е сериозно ограничаване на количеството използвани материали още при самото проектиране ,търсене на алтернатива като рециклиране на почти всичко използвано вече от човека  и създаване на нетоксични строителни материали.

Строителството е сектор, който използва  при своята дейност огомни количества вода и енергия и акумулира отпадъци, замърсяващи околната среда. Когато се говори за „зелено“ или  екологично строителство трябва да се имат предвид не само  самите сгради и тяхното бъдещо  влияние върху човека и околната среда, но самият строителен процес.

Съвременният човек започва да се уморява от студените бетонни сгради и градове и все повече се стреми към контакт с природата.  Пасивните къщи стават все по-желан дом и безопасните и екологични материали като корк, картон и др. са много популярни . Учени по целият свят непрекъснато разработват нови строителни технологии за добиване на строителни материали от изцяло органични материи с цел да се намали токсичността и замърсяването на въздуха, почвата и водата, а  алергичните заболявания на хората да бъдат сведени до минимум.

Строят се заводи за рециклиране на отпадъци, строят се непрекъснато нови пречиствателни станции, а основната цел е опазване на околната среда и стопиране на вредното въздействие на човешката дейност върху природата.  Учените работят по нови технологии за опазване на почвата и недопускане замърсяване на въздуха в различните сектори на световната икономика.

Създават се и нови технологии за пречистване на отпадните води, които са заложени в модерни пречиствателни станции с цел предотвратяване замърсяването на водните ресурси на планетата. Съвременният човек сериозно се опитва да промени начина си на мислене и да го насочи в посока- запазване максимално на природните ресурси и съхранението им за поколенията.

Екологичното строителство става все по-желано и строителните материали като вар, глина и др. известни на човечеството от древни времена започват отново да стават актуални, особено при строителството на фамилни къщи. Предпочитат се строителни материали съвместими със здравето  на хората и околната среда, която става все по-важна за тях. Стремежът към връщане към природата, оценявайки нейните качества и ролята на човека за опазването й, е характерно за новият човек на 21-ви век, който мисли когато строи .  Екологичното строителство е строителството на  модерният човек, който възприема околната среда като част от своя собствен живот и организъм.

 

 Коментари:

Нама коментари

Добави коментар:

Име:

E-Mail:

Коментар:

Вашата оценка:

Въведете символите които виждате на картинката:
каталог сайтове
Информация
Автор: В. Андреева
Категории:
Бързи връзки: Медии
Модераторска оценка: Не
Оценка от потребители: Не
Препратки към сайта:0
Препратки от сайта: 0 
каталог на сайтове и статии